PERIAJ SI FLUORIZARI
Fluorul ajuta la prevenirea cariei dentare. El duce la o remineralizare a dintelui, intarind portiunile slabe ale dintelui. Fluorul se gaseste in mod natural in apa si in mancare dar si in produsele dentare precum pasta de dinti, apa de gura, sub forma de gel sau suplimente. Copilul are nevoie de suplimente cu fluor! Copiii cu varste intre 6 luni si 16 ani pot primi supliment cu fluor. Pedodontul ia in considerare anumiti factori inainte de recomandarea suplimentului cu fluor ca: varsta copilului, riscul de dezvoltare a cariei dentare precum si apa pe care o consuma copilul dvs: apa filtrata sau apa ambalata. Pentru ca concentratia de fluorvariaza, trebuie facuta si o analiza a apei pentru stabilirea necesarului de fluor.
• Ce tip de pasta de dinti trebuie sa utilizeze copilul meu?
Trebuie utilizata pasta de dinti cu fluor pentru copii. Copiii mici, in special prescolarii, nu trebuie sa inghita pasta de dinti. O supraveghere atenta si respectarea cantitatii de pasta de dinti (cat un bob de mazare) sunt recomandate. Daca nu sunt monitorizati, ei pot inghiti cu usurinta pana la de 4 ori doza recomandata.
• Cat de sigur este fluorul?
Studiile arata ca fluorul este sigur si foarte eficient. Metoda cu costul cel mai scazut este fluorizarea prin apa potabila. Cantitati mici de fluor sunt necesare pentru un beneficiu maxim. Cantitatea din pasta de dinti trebuie atent monitorizata ca si suplimentele cu fluor pentru a evita supradozarea si aparitia petelor la nivelul dintilor permanenti. Nu lasati pastele de dinti la indemana copiilor! Aromatizantii din pasta care incurajeaza la spalatul dintilor pot duce si la inghitirea ei!
... citeste mai departe